July 2, 2011

3. maj: fangst og håndtering - er det ikke skadeligt?





Sandelig - det synes indlysende. Fuglene bliver skræmt op af et kæmpe brag, et kanon-net flyver over deres hoveder, en flok mennesker løber ud over strandengen for at trække gæssene ud af nettet og de udsættes for nogle timers håndtering. 

Vi gør vores yderste for at skade fuglene så lidt som muligt. Når de er i nettet dækker vi dem med en presenning så de ikke kan se os, og det får dem til at falde til ro. I mellem håndteringer opbevarer vi dem i telte på engen eller i trækasser foret med hø, igen så de ikke kan se os. Når vi fanger gæs bliver en fugl i gennemsnit håndteret mindre end 10 minutter (vi håndterede 60 fugle fra 7:00 til 12:00 den 3. maj). Alle fugle slippes løs samlet, så parrede fugle og gæslinger har en chance for at hurtigt at finde hinanden efter frigivelsen. 

Men måske det bedste bevis for en lav effekt er, at hundredvis af gæs, herunder flere af de nyligt ringmærkede gæs er blevet set næsten dagligt på de lokaliter vi fangede dem på, at fuglene nemt kan klare at flyve 2.500 km blot et par uger senere - og at vi stadig kan finde levende fugle i flokkene, som vi ringmærkede for 15-20 år siden. Derudover er syv af de otte fugle med radiosendere observeret i Agerøområdet mellem den 4. og 25. maj, seks af dem med en hun vi også ringmærkede, og blot én med en umærket mage.