July 2, 2011

27. maj: hvorfor navne


Da vi fulgte de lysbugede knortegæs med satellitsendere tilbage i 2001 navngav vi dem bare for at give dem en smule personlighed - i stedet for bare at bruge ringkoden "hvid DY" set ovenfor på denne smukke mere end 15 årig hungås, der stadig er i fuld vigør i 2011. For at opretholde denne tradition vil vi gerne præsentere dig for:

Magnar er opkaldt efter Magnar Norderhaug fra Norge, der arbejdede mange år med fugle på Svalbard, og blandt andet skrev bogen "Svalbards Fugler".

Fridtjof er opkaldt efter Fridtjof Mehlum fra Norge, der sammen med Jesper Madsen tog initiativ til at begynde undersøgelser af ynglebiologien hos de lysbugede knortegæs på Svalbard, og også har skrevet om deres udbredelse på øgruppen i perioden før og efter yngletiden.

Steve
 er
 opkaldt efter Steve Percival fra England, der startede storstilet farveringmærkning af 
lysbugede knortegæs. Han har fanget og ringmærket 333 gæs i løbet af 1991-98 i Lindisfarne, den eneste faste rasteplads af international betydning for vores studiebestand i Storbritannien.

Ebbe er opkaldt efter Ebbe Bøgebjerg fra Danmark, som fyrede kanonnettetog fangede de første 11 
lysbugede knortegæs vi fulgte med satellit-telemetri i 1997 og 2001. Før sin pensionering han også anført vort fangstteam når vi farveringmærkede 140 Light-bellied knortegæs  i Danmark i 1997-2006.

Caretaker er opkaldt efter BirdLife Danmarks lokale caretaker gruppe for EF-fuglebeskyttelsesområderne nr. 27 og 25, hvor vi fangede knortegæs. Disse to områder huser årligt omkring halvdelen af trækvejsebestanden om foråret. Caretakergruppens medlemmer bidrager til vores studier af lysbugede knortegæs ved at optælle dem, aflæse deres ringe, og ydede praktisk hjælp ved fangsterne i 2011.

Niels er opkaldt efter Niels Søndergaard fra Danmark, der sammen med sin 140 malkekvæg, kvier og kalve tager sig af de fleste af strandengene på Agerø. Uden kvægene af ville strandengene blive overgroet med rørskov eller megen høj græsvegetation - og gæssene ville miste et af deres allervigtigste forårsopfedningsområder.

Loff er opkaldt efter Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF). En dedikeret gruppe af primært amatør naturhistorikere, men også professionelle biologer, hvoraf mange i årenes løb har bidraget med vigtig viden om knortegæssene på Svalbard http://www.loff.biz / LoFF_Om_oss.html

Jan Ove er opkaldt efter Jan Ove Bustnes fra Norge, som kom ned med den første håndfuld satellitsendere i 1997 - og hjalp os til at begynde undersøgelser af knortegæssene træk med moderne teknologi.